De spaarhypotheek met turbokracht

Spaarhypotheken zijn niks minder dan gelegaliseerde diefstal. Ze bestaan alleen maar dankzij wettelijk geregelde fiscale voordelen. Dat is vele jaren geleden al gezegd door Professor Arnoud Boot van de Universiteit van Amsterdam. Het is wel een erg botte stelling maar feitelijk is het wel vreemd dat je belastingvrij mag sparen voor de aflossing van je hypotheek. Vanaf 2013 is het overigens niet meer mogelijk om een spaarhypotheek af te sluiten. Het werd ook de fiscus te gortig. Bestaande spaarhypotheken worden nog wel gerespecteerd.

Hoe werkt het?

Met een spaarhypotheek spaar je jaarlijks een bedrag dat wordt gestort op een spaarrekening die belastingvrij mag oplopen tot een tegoed van maximaal €162.500. Het tegoed wordt opgebouwd in een periode van minimaal 15 tot 20 jaar met als doel om de hypotheek mee af te lossen. De hoogste inleg in een jaar mag niet lager zijn dan 10 maal de laagste jaarinleg (de zogenaamde bandbreedte). Het mooie van een spaarhypotheek is dat het rentepercentage op de spaarrekening even hoog is als de rente op de bijbehorende lening. Deze spaarrente is belastingvrij terwijl de rente op de lening gewoon aftrekbaar is.

Uitzetten van de tijdklem

Vanaf 1 april 2017 zijn de tijdklemmen van 15 en 20 jaar vervallen. Dat wil zeggen dat sindsdien het tegoed belastingvrij eerder mag worden opgenomen om een deel van de hypotheek af te lossen. Hypotheekadviseurs maken daar tegenwoordig veel gebruik van bij klanten die zich bij de huidige lage rente laten verleiden tot het vervroegd oversluiten van hun hypotheek. Deze mensen zijn kortzichtig als ze alleen maar naar hun maandlast kijken.

Er wordt voorgerekend dat de maandlasten inderdaad sterk dalen. Wel moet eerst nog de (fiscaal aftrekbare) boeterente worden betaald. Als deze niet met eigen geld kan worden betaald, wordt deze boete gewoon meegefinanierd. Zo gaat alles met gesloten beurs en krijgt de klant in zijn beleving inderdaad lagere maandlasten. Maar als je goed rekent schiet je er vaak weinig mee op. De boeterente is namelijk een vooruitbetaling van het renteverschil tussen de afgesproken rente en de actuele rente tot het einde van de oude vaste renteperiode. Ook die rente had fiscaal aftrekbaar geweest de komende jaren, net als de boeterente. De gecreëerde lage rente is dan ook een “sigaar uit eigen doos”.

Vaak kun je dus beter niet oversluiten. Zeker met de huidige verwachting dat de hypotheekrente nog vele jaren laag blijft. Je kan altijd nog oversluiten als de rente daadwerkelijk dreigt te gaan stijgen. Dan heb je pas echt en langer voordeel.

Zet de turbo op je spaargeld aan

Als je voldoende spaargeld hebt loont het om juist extra stortingen op de spaarrekening te doen. De extra stortingen zijn jaarlijks (binnen de bandbreedte) mogelijk. Door de extra inleg kan de toekomstige maandelijkse inleg worden verlaagd. Zo krijg je ook lagere maandlasten. Als je de jaarlijkse inleg niet laat verlagen ben je sneller op het benodigde aflossingsbedrag en eerder hypotheekvrij! Veel banken doen onnodig moeilijk over een extra inleg omdat hun software er niet op is berekend. Maar van de fiscus mag het!..Dus?

Bent u geïnteresseerd en wilt u hier meer over weten?

Bel of mail mij gerust en stel uw vraag.

Bel 0252 417 450 Mail js@kromhoutlisse.nl Meer colums lezen? Klik hier…