Handje contantje wordt uitgeband

Het aantal contante betalingen tussen 2010 en 2019 is met bijna 50% gedaald van 65% naar 32%. Contactloos betalen heeft sinds de coronacrisis een nog grotere vlucht genomen. 67% van alle betalingen ging in 2019 al via de pin. Het wordt aangemoedigd contactloos te betalen. Inmiddels wordt er ook al meer contactloos betaald zonder de pincode te gebruiken.

Banken hebben sinds de coronacrisis hun limiet voor contactloos betalen met de pinpas tijdelijk verhoogd van € 25 naar € 50. De betaalautomaat hoeft hierdoor nog minder te worden aangeraakt.

Telefoonwallet

Betalen met de telefoon is inmiddels ook sterk in ontwikkeling en is mogelijk op elke plek waar je contactloos met de pin kan betalen. Per bank zijn er limietverschillen, maar de limiet ligt veel hoger dan bij contactloos betalen met de pinpas. Bij ING en ABN AMRO is dat mogelijk tot € 2.500 per dag en bij de Rabobank tot € 5.000 per week.

Hoewel het gebruik van digitaal afrekenen makkelijk, veilig en gezond is loert er wel een risico. Het wordt namelijk lastiger om grip op je uitgaven te houden. Geld wordt veel makkelijker uitgegeven. Vooral jongeren zullen de waarde van geld daardoor moeilijker kunnen inschatten.

Zicht op geldstromen

Ons kantoor begeleid veel klanten (particulieren en ondernemers) bij hun persoonlijke financiële planning. Daarmee willen we onze klanten een helder inzicht geven in hun persoonlijke financiën en vermogensontwikkeling. Daarbij zijn de huidige jaarinkomsten voor ons vrij makkelijk vast te stellen. Wij verzorgen namelijk al vaak de aangifte en jaarrekening van deze klanten. Daardoor hebben wij al een heel goed inzicht in het gemiddelde jaarlijkse netto besteedbaar inkomen. Lastiger is het om de hoogte van de daadwerkelijke jaarlijkse uitgaven goed in beeld te krijgen.

Daarvoor zijn we veel afhankelijker van de informatie welke een klant aanlevert. Deze klantopgaven bekijken we kritisch maar is qua hoogte redelijk goed te controleren als we de belastingaangiften van de laatste drie jaren achter elkaar leggen. Als het vermogen in die drie jaren is gestegen, dan weten we dat er minder wordt uitgegeven dan het netto besteedbaar inkomen. Andersom kan natuurlijk ook!

Met het toenemende aantal pinbetalingen is het voor de klant makkelijker om zelf een goed inzicht te krijgen in zijn uitgaven. Want elke betaling ligt vast op de bankafschriften. Daarmee kan dan de extra controle worden gemaakt. Zo heeft de digitalisering van geld voor ons zijn bijkomende voordelen.

Witwasgeld

Criminelen zijn er minder blij mee omdat zij hun geld moeilijker wit kunnen wassen in sectoren die vaak als dekmantel fungeren en/of waar normaal gesproken veel contante betalingen worden gedaan (autohandelaren, casino’s, juweliers, horecaondernemingen). Banken, notarissen en administratie- en accountantskantoren, maar ook bijvoorbeeld autohandelaren en juweliers zijn wettelijk meldplichtig als zij contante betalingen vanaf € 10.000 tegen komen. Mogelijk wordt dat verder verlaagd naar € 3.000. Dergelijke betalingen zijn ongebruikelijk en kunnen uit criminele activiteiten komen. Niet verwonderlijk dat veel drugshandelaren nu zelf met tassen geld worden aangehouden nu zij minder wegen hebben om geld wit te wassen.

Toch nog iets goeds aan deze Coronatijd.

Bent u geïnteresseerd en wilt u hier meer over weten?

Bel of mail mij gerust en stel uw vraag.

Bel 0252 417 450 Mail js@kromhoutlisse.nl Meer colums lezen? Klik hier…