Heilige boontjes

Heilige boontjes

Vorige week zat ik ’s morgen vroeg, op uitnodiging van stichting Exodus, te ontbijten in een kubuswoning in Rotterdam. Deze stichting houdt zich bezig met de reïntegratie van ex-gedetineerden. Tijdens het ontbijt kregen ondernemers uitleg over een partnerschap met Exodus. Met name werd het belang van werkervaring voor ex-gedetineerden onder de aandacht gebracht. Het is namelijk heel belangrijk maar erg moeilijk om voor hen een werkplek te vinden. Een baan geeft uiteindelijk houvast en zorgt ervoor dat ze eerder op het rechte pad blijven. Ondernemers kunnen hierbij helpen.

“Mario”

“Mario” kwam zijn verhaal vertellen. Hij komt uit een stabiel gezin met een prima opvoeding en technische opleiding op niveau 4 van het MBO. Maar op straat, in Rotterdam, gelden andere regels. Daar kan niet iedere jongere zich staande houden met een goede afkomst en diploma. Als pleger van diefstallen, achtervolgingen en bedreigingen had hij zijn straf uitgezeten. Mario ging met hulp van Exodus solliciteren maar hij voelde zich minderwaardig en kansloos. Op zijn sollicitatiegesprek vertelde hij eerlijk over zijn verleden. Het gesprek bij een lasbedrijf verliep moeizaam. De eigenaar wilde desondanks toch met Mario in zee en belde hem tevergeefs diverse malen op zijn voicemail. Mario belde niet terug, hij dacht: “dit wordt toch allemaal niets”. De ondernemer bleef doorzetten en maakte duidelijk dat hij toch echt kansen zag voor Mario. Hij mocht zelfs leren om onderwater te lassen. Dat gaf hem een enorme kick. Inmiddels heeft Mario drie banen, hij is lasser, verkeersregelaar en portier en had hierdoor eigenlijk weinig tijd voor ons. Alles is voor hem veranderd nu hij ook een vriendin heeft en een zoontje. Hij vertelde een zeer positief verhaal en het is geweldig dat er ondernemers zijn die het met hem aandurven.

Zuivere koffie

Zo ook daarna het verhaal van koffiehuis Heilige Boontjes. Daar schenken ex-gedetineerden letterlijk voor het eerst “zuivere koffie” welke zij ook nog zelf branden.

Bij alle verhalen werd duidelijk dat er bij aanvang van een dienstbetrekking niet wordt gesproken over het verleden. De ex-gedetineerden worden, tot hun eigen verbazing, zonder vragen vooraf, direct aan het werk gezet. De verhalen komen in de maanden erna vanzelf. Maar dan op het moment dat er een vertrouwensbasis is en ze er zelf over willen praten.

Dan de schijnheilige boontjes
Deze oprechte verhalen maken diepe indruk. Veel meer dan de Tweede Kamerleden die de dag erna aanwezig waren op een ontbijtbijeenkomst over de miljoenennota. Toen er door een ondernemer werd gevraagd naar het ontbrekende vertrouwen van de burger in de politiek stelde een aanwezig kamerlid dat het gezond is om Tweede Kamerleden te wantrouwen. Een ander kamerlid (van de VVD) durfde het experiment om de dividendbelasting niet af te schaffen niet aan! Dat is écht de wereld op zijn kop! Vertrouwen is onontbeerlijk en moet je verdienen. Het afschaffen van de dividendbelasting is een experiment, en niet andersom. Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf zijn onze banenmotor en hebben de rekening al gepresenteerd gekregen van deze heilige boontjes uit Den Haag.

Bent u geïnteresseerd en wilt u hier meer over weten?

Bel of mail mij gerust en stel uw vraag.

Bel 0252 417 450 Mail js@kromhoutlisse.nl

Meer colums lezen? Klik hier…