Messi op 28 juni 2011: “Ik ben gelukkig bij Barcelona. Het leven is er mooi en ik wil daar spelen tot ik uiteindelijk naar Argentinië terugga. Ik zal niet naar een andere Europese club gaan. Als ik Barcelona verlaat, dan keer ik terug naar Argentinië en neem daar afscheid”.
Geen escape
In 2020 wilde Messi daarentegen gebruik maken van een ontsnappingsclausule in zijn contract om Barcelona transfervrij te kunnen verlaten. Er waren te veel incidenten en nederlagen geweest en voor hem was de maat vol.
In april van dit jaar veroverde Messi desondanks voor de zevende keer in zijn loopbaan de Copa del Rey met FC Barcelona, hij was heel blij voor de groep die dit succes verdiende. Zijn hele leven had hij bij Barcelona gevoetbald en het was voor hem heel speciaal om (voor het eerst als aanvoerder) de beker omhoog te houden. Hij vond het een moeilijk jaar van overgang, met veel jonge spelers “maar het team wordt sterker en nu gaan we voor de competitie”.
Corona
Maar Corona en een slecht bestuur bij FC Barcelona verplichten Messi ineens zijn plannen bij te stellen. Na de nodige afscheidstranen in Barcelona kondigde hij enige dagen geleden op diplomatieke wijze aan zich bij Paris Saint Germain al direct bij aankomst héél gelukkig te voelen. Hij dankte het bestuur en wacht nu met ongeduld op de eerste trainingen en nieuwe overwinningen bij PSG. Hij zegt te willen blijven groeien en daarom naar Parijs is gekomen. Wie gelooft dat werkelijk? Hij wilde veel liever bij Barcelona blijven tegen inlevering van een flink deel van zijn salaris. Dat verbiedt de Spaanse wet. Een werknemer mag bij een nieuwe arbeidsovereenkomst namelijk maximaal 50 procent van zijn salaris inleveren.
Succes en geluk
Messi begrijpt dat alleen geld en succes niet gelukkig maakt. Daarvoor is meer nodig!
Als financieel adviseur is het soms ook heel lastig de wensen en behoeften van klanten boven tafel te krijgen. Welke gedachten liggen daarachter? En hoe kan een diepe inventarisatie van wensen en behoeften bijdragen aan een betere invulling van het advies en het uiteindelijke geluk van de klant? Want geld blijft een middel en is geen garantie voor een gelukkig leven. Dat weet iedereen.
De wetenschap
Veel wetenschappers hebben zich ook beziggehouden met de vraag wat mensen gelukkig maakt. Wetenschapper Maslow heeft ooit een piramide ontwikkeld die onderaan begint bij basisbehoeften (eten drinken, slapen) en via veiligheid en zekerheid (over bijvoorbeeld werk en wonen) wordt vervolgd met behoefte aan sociale contacten (vriendschap en liefde). Hierna volgt zelferkenning en uiteindelijk de behoefte aan zelfontplooiing.
Het beste advies
Het is belangrijk te weten wat iemand uiteindelijk drijft in het leven en waardevol vindt. Bij financieel advies ligt de focus vaak te veel op inkomen, vermogensvorming en wonen. Maar daarmee kom en ben je er niet. Het beste advies is het advies wat een klant als het meest waardevol ervaart en bijdraagt aan een gelukkiger leven!
Bent u geïnteresseerd en wilt u hier meer over weten?
Bel of mail mij gerust en stel uw vraag.
Bel 0252 417 450
Mail js@kromhoutlisse.nl
Meer colums lezen? Klik hier…