Met de wereld op zijn kop naar een nieuw decennium

December is voor fiscalisten de hooibouwmaand. Veel klanten willen voor het einde van het jaar nog snel wat zaken regelen. Zo ook afgelopen jaar. December werd veel tijd van onze fiscalisten ingenomen door de laatste omzettingen van pensioen in eigen beheer, naar de nieuwe oudedagsverplichting (ODV).

Laatste advies

Daarnaast konden aandeelhouders/eigenaren van een BV tot eind vorig jaar nog tegen 25% belastingheffing de winstreserves uitkeren als dividend. Vanaf 1 januari is dat tarief gestegen naar 26,5% en zal volgend jaar stijgen naar 26,9%. Niet spectaculair zou je zeggen, maar deze afrekening zal ooit toch een keer komen (uiterlijk bij overlijden van de aandeelhouder). Vanwege de lage rente hebben veel aandeelhouders besloten de belastingclaim alvast maar af te rekenen. Op deze wijze kan de fiscus zich ondertussen (nog) rijker gaan rekenen.

Het geld klotst tegen de plinten

Want het geld klotst bij de overheid inmiddels wel tegen de plinten. Ze weten er geen raad mee en hebben daarom afgelopen zomer, ter stimulering van onze economie, besloten om tientallen miljarden in een nationaal investeringsfonds te storten. Tot op heden hebben ze geen enkel idee wat het investeringsfonds met het geld moet gaan doen.

Ondertussen krijgen veel kinderen niet het onderwijs waar ze recht op hebben vanwege een groot lerarentekort; is er nog steeds niet duidelijk hoe burgers betaalbaar van het gas af kunnen; zitten veel ouders met hun handen in het haar vanwege de toeslagaffaire; zijn er grote tekorten in de jeugdzorg; zijn woningen onbetaalbaar geworden voor jongeren; stikken de oceanen in de plasticsoep; worden onze boeren (geschoold volgens onderzoeksresultaten op zogenaamde “proefboerderijen” van onze staat) het bos uitgestuurd; kan de overheid zijn eigen onderzoekcijfers met betrekking tot stikstofuitstoot niet wetenschappelijk onderbouwen of zijn de cijfers “verdwenen”; moet de rechter eraan te pas komen om de overheid erop te wijzen haar eigen milieuambities uit te laten voeren; maken we ons in Nederland druk om de boskap in Brazilië voor, met name, de teelt van soja; wordt deze soja (grotendeels) voor veevoer naar Nederland geëxporteerd; zit Nederland onder een (onaf breekbare) anti-aanbaklaag, die uiteindelijk ophoopt in ons lichaam; werd er in mei 2019 nog vrolijk een lozingsvergunning afgegeven aan het Amerikaanse bedrijf Chemours om het spulletje in Dordrecht te mogen blijven lozen op ons oppervlaktewater.

Braaf

Ondertussen is Nederland altijd wel heel braaf in Europees verband. De president van de ECB heeft onze overheid desondanks toch op de vingers getikt omdat we te weinig uit zouden geven. Nee, kijk dan naar de landen en banken in Zuid-Europa, die worden met de kunstmatig lage ECB-rente en het opkoopprogramma nog steeds beloond voor slecht gedrag.

De pensioenen van onze klanten mochten wij altijd oprenten met 4% rente. Maar de nieuwe ODV volgt de door de ECB veroorzaakte negatieve marktrente. Dat betekent dat we vanaf 2020 de ODV voor onze klanten verder moeten gaan afbouwen richting hun pensioendatum. De afbouw komt bij de belastbare winst.

Alles bij elkaar leven we dus in een omgekeerde wereld. Laten we hem de komende 10 jaar samen weer recht zetten!

Bent u geïnteresseerd en wilt u hier meer over weten?

Bel of mail mij gerust en stel uw vraag.

Bel 0252 417 450 Mail js@kromhoutlisse.nl Meer colums lezen? Klik hier…