Nigeriaanse praktijken?

Groningen zakt door gaswinning weg en de grond beeft daar onder de aardverschuivingen. De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) heeft samen met het Ministerie van Economische zaken altijd de andere kant op gekeken alsof er geen direct verband is tussen de gaswinning, de bodemdaling en de aardbevingen. De NAM zal dit ook het liefst willen blijven doen. Ook de overheid zal blijven vrezen voor schadeclaims omdat zij onder andere leveringscontracten met het buitenland niet meer kan nakomen. De economische belangen op korte termijn hebben tot voor kort altijd voorrang gekregen. Shell is voor 50% eigenaar van de NAM en zal haar handen ervan af trekken.

Liegen, bedriegen, mensenrechtenschendingen en manipuleren, het zijn woorden die aan Shell kleven. Shell is bijvoorbeeld ook actief met oliewinning in Nigeria. Zo werd via Wikileaks onthult dat Shell claimt medewerkers te hebben in de voornaamste ministeries van de Nigeriaanse overheid, en daardoor “alles wat er gebeurt in deze ministeries onder controle heeft”. Ook werd bekend dat de Nigeriaanse overheid niet door heeft in hoeverre Shell in de overheid geïnfiltreerd is. In 2012 intensiveerden Amnesty International en Milieudefensie hun campagne tegen Shell. Naast kritiek op de impact op het milieu benadrukken zij ook de mensenrechtenschending als gevolg van de activiteiten van Shell.

Shell en Unilever

Geen enkele politieke partij had de afschaffing van de dividendbelasting in haar verkiezingsprogramma staan! Als je de discussie rond de zoekgeraakte dividendnota’s van Rutte en Wiebes volgt dan bekruipt je een gevoel dat Nederland slachtoffer wordt van dezelfde “Shell-praktijken” als Nigeria. Kijk ook naar Unilever (waar Mark Rutte zelf vijf jaar heeft gewerkt), een concern dat onze voedingsmiddelen volstopt met suiker en zout en andere stoffen die onze gezondheid ondermijnd.
Ik weet het, dit zijn politieke uitspraken, maar niemand kan zich aan de indruk onttrekken dat er toch meer speelt bij de afschaffing van de dividendbelasting. Er zijn in mijn beleving nog weinig steekhoudende argumenten op tafel gekomen waarom de afschaffing van de dividendbelasting zou leiden tot meer banen. Het aantal banen bij Unilever daalt al jaren en het buitenland is lachende derde. Dit zal ten koste gaan van de ontwikkeling van onze eigen bedrijvigheid. En als ik dan hoor dat er gezegd wordt dat in Rotterdam de horeca en de taxibedrijven al profiteren van het besluit van Unilever om in Nederland haar hoofdkantoor te vestigen, dan vraag ik me af, waar gaat dit over?

Ten halve gekeerd

Ik schreef al eerder dat juist het midden- en kleinbedrijf de motor is van onze economie. Bij mij blijft de gedachte spelen dat er achter de politieke en ambtelijke schermen meer (is) gebeurd dan we tot nu toe weten en hebben gehoord. Ik blijf van mening dat het MKB structureel meer werkgelegenheid en innovatie kan opleveren dan we met deze grote jongens ooit gaan bereiken. Blijven we onze voedselwinning en voedselbereiding ook aan dergelijke grote internationale concerns toevertrouwen? Dat soort bedrijven kunnen we niet sturen. Ze zullen dreigen ons land te verlaten als we het ze te lastig maken. Ik hoop dat er ten halve nog wordt gekeerd.

Bent u geïnteresseerd en wilt u hier meer over weten?

Bel of mail mij gerust en stel uw vraag.

Bel 0252 417 450 Mail js@kromhoutlisse.nl

Meer colums lezen? Klik hier…