Nog een crisis erbij?
Een lesje Wikipedia leert dat een crisis (meervoud: crises) een zware noodsituatie is die het functioneren van een stelstel ernstig kan verstoren. Het woord komt uit het Grieks en heeft daarin een meer neutrale betekenis als: (onder-)scheiden, beslissen, oordelen. Een crisis is dus een moment waarop het erop aankomt en de juiste beslissing moet worden genomen. Crises zijn van alle tijden.
In het Romeinse rijk
Zo was er in de derde eeuw een crisis in het Romeinse rijk die werd gekenmerkt door veel burgeroorlogen, instorting van het interne handelsnetwerk en hyperinflatie. De oorsprong van deze crisis was onder andere gelegen in de omvang van het rijk en de slecht geregelde opvolgingsprocedure voor een nieuwe keizer. Opstandige legioenen riepen uit hun midden zelf keizers naar voren, die, vervolgens kort na hun aantreden, werden vermoord of terechtgesteld. Een omslag kwam met keizer Diocletianus. Onder zijn sterke hervormingsbewind werden tal van maatregelen genomen die uiteindelijke de voorlopige redding bleken van het Romeinse rijk.
Onze tijd
De laatste jaren worden gekenmerkt door vele soorten van crises. Nog afgezien van een eventuele persoonlijke relatiecrisis kennen we allemaal de kredietcrisis, de coronacrisis, stikstofcrisis, woningcrisis, de milieucrisis en inmiddels nu ook een (gas-/)energiecrisis.
De energiecrisis
De deskundigen zijn overigens verdeeld of we wel van een energiecrisis kunnen spreken. Ja, er is inmiddels wel chaos en gekte op de gasmarkt. Dit wordt veroorzaakt door een wereldwijd herstellende economie, onvoldoende wintergasvoorraad (54%), stijgende olieprijzen, sluiting van steenkolenmijnen, onderhoud van Europese en Russische gasvelden, handel in CO2-emissierechten en de aflopende gaswinning in Groningen. Verder ook Rusland dat met een politiek spel in deze crisis de nieuwe Nordstream 2-pijpleiding versneld in werking wil stellen (ten koste van levering via de Oekraïne). Voorts heeft China te kampen met droogte waardoor waterkrachtcentrales onvoldoende stroom produceren. Informatie die allemaal onmogelijk voor ons op waarheid en waarde is in te schatten. En verder kan het letterlijk gaan vriezen of dooien.
Wat moeten we hiermee?
Veel Nederlanders en bedrijven gaan volgend jaar ongetwijfeld de prijsstijgingen voelen. Voor mij als financieel adviseur is het ook belangrijk om oog te hebben voor deze prijsontwikkeling. De vraag blijft voor mij vooralsnog onbeantwoord of de prijsstijgingen definitief zijn. Ik word thuis inmiddels al benaderd door leveranciers die mij enkel nog een driejarig contract willen aanbieden. Mijn eigen energieleverancier adviseert me om bij het variabele tarief te blijven omdat de prijzen volgend jaar weer zouden normaliseren. Deze leverancier zegt zelf op tijd voldoende energie ingekocht te hebben. Ik heb daarom besloten om dat advies op te volgen en hoop op deze wijze deze (hopelijk tijdelijke) gascrisis te overleven.
Iedereen moet voor zichzelf goed persoonlijk (vergelijkings-)onderzoek doen om deze “crisis” het hoofd te bieden. Wie het raadt is daarbij de wijste. Een verhoging van het maandelijkse voorschot lijkt niet verstandig. Bij faillissement van je leverancier ben je een te hoog voorschot vermoedelijk kwijt terwijl je terechtkomt bij een nieuwe leverancier die ook betaling vraagt. Beter zou je de te verwachten nabetaling op een spaarrekening kunnen reserveren en andere uitgaven nog eens kritisch bekijken.
Bent u geïnteresseerd en wilt u hier meer over weten?
Bel of mail mij gerust en stel uw vraag.
Bel 0252 417 450
Mail js@kromhoutlisse.nl
Meer colums lezen? Klik hier…