Over de makelaar heen

Dubbele deuren worden bij sluiting afgedekt door een lat op de aanslag van één van de deuren. In oude historische bouwtermen wordt deze lat ook wel de makelaar genoemd. De makelaar sluit en verbindt de deuren als het ware. Je zou de verkoper en koper van een huis kunnen zien als de twee toegangsdeuren die naadloos moeten gaan sluiten met de makelaar. De verkoopdeur was een paar jaar geleden veel te groot. Er was toen een kopersmarkt. De koper maakte de dienst uit en schaafde zijn deurkant flink af.

Anno 2014

In april 2014 schreef ik in mijn column: Open huizendag, en nu?
“Afgelopen zaterdag een mooi huis bezichtigd tijdens de open huizen route? Langzaam laten we de economische crisis achter ons. Voorzichtig maken veel mensen weer plannen. Vaak kleine, maar misschien is het nu ook wel een héél mooi moment voor die grote stap: het kopen van een huis of verhuizen naar een nieuwe woning. Ik kan wel 10 redenen bedenken om juist dit jaar (2014) een huis te kopen”.

Anno 2019

Er is nu geen kopersmarkt meer maar een verkopersmarkt. Verkopers gaan er zelfs vanuit dat de vraagprijs een bodemprijs is om kopers te lokken! Kopers zoeken zich suf naar hun droomhuis en betalen vervolgens de hoofdprijs. Hypotheekadviseur moeten doorrekenen of de woonlasten op langere termijn verantwoord zijn met een toetsrente van 5% maar mogen ook uitgaan van de huidige lagere rentetarieven voor minimaal tien jaar vast. Die 10-jaarsrente is nog steeds heel gunstig en kopers moeten zich dat goed realiseren bij hun bieding. Want de 10-jaarsrente bepaalt eigenlijk wat huizen op dit moment waard zijn. De taxateur van de bank zal deze hoge waarde zonder moeite kunnen bevestigen. Maar er loert een groot gevaar.

Anno 2029

Bij een stijgende 10-jaarsrente zal de waarde van woningen kunnen gaan dalen. Dat zal zeker het geval zijn als er ook nog meer nieuwbouw komt en/of economische teruggang. Dan wordt het extra zuur als deze kopers over tien jaar met hun duur gekochte woning een enorme woonlastenstijging voor de kiezen krijgen door hogere rentetarieven. Kopers moeten zich dus niet blindelings door de huidige lage 10-jaarsrente laten leiden. Kijk of de lening na tien jaar ook nog past bij je persoonlijke situatie (bijvoorbeeld bij korter werken door gezinsuitbreiding) en hoe hoog je woonlasten zouden kunnen worden bij de wettelijke toetsrente van vijf procent. Misschien is het daarom wel verstandig om een deel van de aankooplening voor 15 of 20 jaar vast te zetten. Vraag er gewoon naar!

Bedenk verder dat veel hypotheekverstrekkers het toestaan om de financiering bij een verhuizing mee te nemen. Daar heb je enkel weinig aan als de resterende rentevastperiode minder dan tien jaar is. De hele financiering wordt dan weer getoetst met de 10-jaarsrente die kan zijn gestegen. Dan kan dit roet in de verhuisplannen gooien. Kopers, ken de maten van je eigen deur en ga niet te snel over de “makelaar” heen!

Bent u geïnteresseerd en wilt u hier meer over weten?

Bel of mail mij gerust en stel uw vraag.

Bel 0252 417 450 Mail js@kromhoutlisse.nl

Meer colums lezen? Klik hier…