Spaarrente, Willem II en de Gouden Gard

Begin deze maand was ik op het jaarlijkse congres van de Federatie van Financieel planners. Voor mij persoonlijk zat er nog een leuk tintje aan. Ik was namelijk met tien anderen genomineerd voor de titel “Financieel Planner van het jaar 2018”. De nominatie kwam voort uit de beantwoording van een groot aantal kennisvragen. Nadien zijn daaruit drie finalisten geselecteerd. Die selectie kwam uit een, in scène gezet, klantgesprek. Dat liep voor mij minder fortuinlijk. Het was een erg vervelende en onvriendelijke klant. Ook met vervelende klanten moet je natuurlijk goed om kunnen gaan. Maar een dergelijke klant ben ik in de praktijk nog nimmer tegengekomen. Ik behoorde uiteindelijk niet tot de drie finalisten. Ik heb er niet wakker van gelegen.

Genomineerd Financieel Planner

Het leverde me wel op dat ik de titel ‘’Genomineerde voor Financieel Planner van het jaar” een jaar mag voeren. Dat is al een hele mooie beloning en kan ik me mooi mee profileren. Ook kreeg ik een gratis cursusdag actualiteiten voor de advisering van vermogende particulieren en de directeur grootaandeelhouder. Daarnaast heb ik een aantal mooie contacten opgedaan tijdens de competitie.

Willem II en de spaarrente

Maar goed, daar ging mijn verhaal niet over. Op het congres zelf waren diverse expertmeetings, waaronder: “hoe lang blijft de spaarrente laag”. Daarbij werd me de overeenkomst tussen voetbalclub Willem II en de spaarrente duidelijk.

De kans dat de spaarrente de komende jaren gaat stijgen, is namelijk net zo groot als de kans dat Willem II de UEFA Champions League zal winnen. Voetballiefhebbers weten nu hoe groot die kans is. Voor niet-voetballiefhebbers: die kans is zó klein dat je ervan uit mag gaan dat dit de komende jaren niet gaat gebeuren.

Reden daarvan kan gezocht worden in het feit dat dit het enige rente-instrument is waarop de Europese Centrale Bank permanente invloed kan uitoefenen. Ik zal de lezers niet te veel lastig vallen met de redenen, maar daarvan werden er zoveel genoemd dat wel heel duidelijk werd dat dit voorlopig niet zal gebeuren.

Iets anders geldt voor de hypotheekrente welke de komende jaren, door het eindigen van het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank, geleidelijk gaat stijgen. In tegenstelling tot de spaarrente wordt de hoogte van de hypotheekrente namelijk wel door marktwerking bepaald.

Iedereen weet nu wat er te doen staat. Sparen zal niets opleveren, het oversluiten van de hypotheek tegen de huidige lage rente met langere looptijd kan voor velen héél verstandig zijn.

Tijdens een andere door mij gekozen expertmeeting werden de beleggingskansen in water duidelijk gemaakt. Nee, geen belegging in water, maar de technische waterbusiness. Denk aan succesvolle bedrijven die stuwdammen aanleggen of bedrijven die zich bezighouden met druppeltechnieken in de landbouw.

Gouden Gard
Kort daarna nam mijn zoon Marc deel aan de Gouden Gard. Dat is een vakwedstrijd voor jonge talentvolle patissiers. Hij was meer fortuinlijk met een derde plaats. Nieuwsgierig? Kijk dan op www.goudengard.nl. Nogmaals gefeliciteerd, Marc!

Bent u geïnteresseerd en wilt u hier meer over weten?

Bel of mail mij gerust en stel uw vraag.

Bel 0252 417 450 Mail js@kromhoutlisse.nl

Meer colums lezen? Klik hier…