Sparen kun je vergeten

Voor degene die de komende jaren rendement uit zijn of haar vermogen wil halen met een spaarrekening heb ik slecht nieuws. Dat kun je wel vergeten.

We worden allemaal naar het beleggingsschavot gedreven. Of je nu vermogend bent of niet. Het is de dood of de gladiolen. In 2019 waren dat overigens gladiolen want zelfs zonder enige beleggingservaring was het vorig jaar mogelijk om meer dan 30% rendement te behalen. Voor 2020 is zo een hoog rendement niet aannemelijk want dit hoge rendement was grotendeels te wijten aan het rentebeleid van de Amerikaanse Centrale Bank. Tot eind 2018 had deze bank namelijk een strak beleid van renteverhogingen waar de beurskoersen eind 2018 flink door daalden. Ineens, begin 2019, ging het roer bij deze bank om en kwam er juist een renteverlagingsbeleid. Zo een korte draai is nog nooit gemaakt door deze bank. Als gevolg daarvan zijn aandelenkoersen wereldwijd hersteld en zelfs flink gestegen. Beleggingsexperts vinden dat aandelen nog steeds niet duur zijn. De koersen kloppen namelijk redelijk met de onderliggende bedrijfswinsten. Voor de komende tijd zijn er daarnaast voldoende signalen die duiden op een verdere (voorzichtige) groei.

Wat moet ik daarmee?

De meeste lezers van deze column zullen dan zeggen: leuk Johan voor de vermogende mensen die wel een gokje kunnen wagen. Maar wat moet ik daar als minder vermogende lezer mee. Nou dan wil ik toch graag dat deze lezers zich bij hun pensioenuitvoerder eens goed laten informeren over de “Wet verbeterde premieregeling”.

Deze wet is ingevoerd op 1 september 2016 en een grote onbekende voor velen. Een belangrijk onderdeel van deze wet is de mogelijkheid om (deels) door te beleggen na de pensioendatum. Het gaat om mensen met een pensioenregeling op basis van een premie- of kapitaalverzekering. Die weten pas op de pensioendatum hoeveel kapitaal ze hebben opgebouwd waarmee pas op dat moment een levenslange uitkering voor hun wordt ingekocht tegen de actuele marktrente.

Beleggen eng?

Beleggen vinden veel mensen eng maar pensioenverzekeraars beleggen de ingelegde premies veelal volop en bouwen de beleggingen richting de pensioendatum pas langzaam af. Op de pensioendatum wordt dan het levenslange vaste pensioen aangekocht op basis van de marktrente van dat éne moment. Dat leidt met de huidige extreem lage marktrente natuurlijk tot grote teleurstellingen.

De Wet verbeterde premieregeling maakt het mogelijk om door te beleggen na de pensioendatum. Dan krijg je geen vaste maar variabele uitkeringen die afhankelijk zijn van de beleggingsresultaten. Uit onderzoek van de overheid blijkt maar weinig pensioenuitvoerders (10 van de in totaal 80) een mogelijkheid bieden om door te beleggen na de pensioendatum. Voor de ingangsdatum van het pensioen zou men kunnen overwegen om over te stappen naar een pensioenverzekeraar die wel blijft doorbeleggen.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat in 2018 95% van de gepensioneerden koos voor een vaste uitkering in plaats van een variabele uitkering. De indruk bestaat, dat dit vaak komt omdat gepensioneerden niet goed geïnformeerd zijn. Zij vervallen dan in de standaard optie van een vast (laag) gegarandeerd pensioen. Kies dus tijdig en bewust.

Bent u geïnteresseerd en wilt u hier meer over weten?

Bel of mail mij gerust en stel uw vraag.

Bel 0252 417 450 Mail js@kromhoutlisse.nl Meer colums lezen? Klik hier…