Theorie en praktijk, een wereld van verschil

Een relatie van ons kantoor verwachtte vorig jaar een flinke uitkering uit zijn levenslooptegoed van € 60.000. Verder zat er nog een inkomensmeevaller uit zijn bedrijf van € 50.000 aan te komen. Al dit extra inkomsten dreigden belast te gaan worden tegen het hoogste tarief van 52%. Geen leuk vooruitzicht.

Tegelijkertijd had onze relatie een zelfstandig wonende dochter met een WAJONG-uitkering. Deze uitkering is bedoelt voor jongeren met een arbeidshandicap. De WAJONG is echter geen vetpot. Ze zat ’s winters in haar eigen woning letterlijk in de kou. Dat doet je als ouder natuurlijk pijn. Een aanvullend inkomen bovenop de WAJONG zou voor deze dochter een mooie oplossing zijn.

Het plan in theorie

Als adviseur gaan bij mij dan alle registers open en onderzoek ik alle mogelijkheden. Die dacht ik te hebben gevonden in de aftrekmogelijkheid van een lijfrente voor invalide kinderen. Normaal is de aftrek van lijfrenten aan grenzen gebonden. Maar laat er nu voor ouders een, in beginsel, onbeperkte aftrekmogelijkheid bestaan voor lijfrentepremies ten behoeve van een arbeidsgehandicapt kind.

Om zeker te zijn van de aftrekmogelijkheid heb ik eerst intensief overleg gehad met de belastingdienst. Allereerst om te bepalen of de arbeidsongeschiktheid in dit specifieke geval voldoende was om de regeling toe te passen. Vervolgens ook om zekerheid te krijgen dat de aftrek tot een bedrag van € 110.000 zou worden toegestaan. Het duurde even maar er kwam uiteindelijk een akkoord met de belastingdienst.

En nu de praktijk

Vervolgens heb ik contact gezocht met de verzekeringsadviseur bij de bank van onze relatie. Die wist er geen raad mee. Nee, dit soort “complexe” producten boden ze niet aan. Vreemd zou je zeggen: De wet staat het toe maar in de praktijk kon het niet worden uitgevoerd.

Ik moest mijn zoektocht dus verleggen en heb bij een andere zeer deskundige verzekeringsadviseur verzocht om de verzekeringsmarkt nogmaals te verkennen. Ook dat viel niet mee. Er waren uiteindelijk slechts twee verzekeraars die een dergelijke lijfrente aanboden. Eén van de twee viel vanwege de voorwaarden al snel af. Er bleef dus maar één verzekeraar over. Samen met de verzekeringsadviseur heb ik de voorwaarden goed doorgenomen. Die voorwaarden bleken niet aan de wettelijke eisen te voldoen. We hebben samen gezorgd dat de verzekeraar zijn voorwaarden ging aanpassen. We wilden namelijk niet achteraf een tik op de vingers krijgen van de fiscus. Daarnaast is een aparte overlijdensrisicoverzekering gesloten van een paar tientjes per jaar. Zo zou het lijfrentekapitaal bij een eventueel onverwacht (voortijdig) overlijden van de dochter niet verloren gaan.

Mijn relatie vond het geweldig en zijn dochter is er vervolgens van in kennis gesteld. Er viel ook een grote zorg van haar schouders.af. Zij kan sindsdien (nu vermoedelijk levenslang) haar verwarming ’s winters op een normale kamertemperatuur zetten. Vanwege haar fiscale situatie hoefde ze over dit aanvullende inkomen vrijwel geen belasting te betalen. Het kan raar lopen met de levensloop maar daar doe ik het allemaal voor. Je moet het maar even bedenken en vervolgens uitgevoerd krijgen!

Bent u geïnteresseerd en wilt u hier meer over weten?

Bel of mail mij gerust en stel uw vraag.

Bel 0252 417 450 Mail js@kromhoutlisse.nl

Meer colums lezen? Klik hier…